
VILLAGE OF BELLEDUNE 

 

BY-LAW NO. 16-90-1998 

 

SUBDIVISION BY-LAW 

 

The council of the Village of Belledune, under authority vested in it by section 42 of the 

Community Planning Act, enacts as follows; 

 

 

 

INTERPRETATION 

 

1. In this by-law 

 

(a) “abut” included having access thereto directly; 

 

(b) “Commission” means the Belledune District Planning Commission; 

 

(c) “Council” means the Municipal council of the Village of Belledune; 

 

 

(d) “development officer” means the development officer of the Belledune District 

Planning Commission; 

 

 

(e) “lot” means a parcel of land or two or more adjoining parcels of land held by the 

same owner and used or intended to be used as the site for a building or structure 

or an appurtenance thereto; 

 

(f) “width” means in relation to a lot 

 

(i) where the side lot lines are parallel, the distance measured across the lot at 

right angles to such lines, or 

 

(ii) where the side lot lines are not parallel, the distance measured across the 

lot along a line parallel to a line joining the points at which the side lot 

lines intersect the limits of the abutting street, such parallel line being 

drawn through the point at which the line of minimum set-back, required 

by by-law, intersects a line from the midpoint of and perpendicular to the 

line to which it is parallel. 
 

 

APPLICATION 

2. This by-law applies throughout the municipality of Belledune. 



 

SCOPE 

 

3.       The purpose of this by-law is to regulate the subdividing of land in the municipality. 

 

 

STREET 

 

4. (1) In a proposed subdivision, unless otherwise approved by the Council, 

 

(a) every street shall have a width of twenty metres, 

 

(b) a cul-de-sac shall not exceed one hundred and eighty metres in length and 

shall terminate with a circular area having a radius of twenty three metres, 

and 

 

(c) no street shall have a gradient in excess of eight per cent. 

 

(2) Where entry will be gained to a proposed subdivision by means of an existing 

street or other access, by whomever owned, the person seeking approval of the 

plan of such subdivision shall 

 

(a) make provision to bring the existing access to the same standard as may be 

required for streets within the subdivision, or 

 

(b) contribute to the cost of work referred to in subparagraph (a) to the extent 

required for streets within the subdivision pursuant to paragraph 8, 

provided the amount contributed per linear metre for such access does not 

exceed the cost to such person per linear metre for streets within the 

subdivision or, where the plan does not provide for the laying out of 

streets to be publicly owned, the average cost per linear metre for 

subdivision streets within the municipality constructed during the 

preceding twelve months; 

 

(3) Reserve strips abutting a street in a proposed subdivision are prohibited, except 

where such strips are vested to the municipality. 

 

(4) In making a decision regarding a recommendation with respect to the location of 

streets in a proposed subdivision, the commission shall give consideration to: 

 

(a) the topography of the land, 

 

(b) the provision of lots suitable for the intended use, 

 

(c) streets intersections and interceptions being as nearly as possible at right 

angles, 



 

(d) the provision of convenient access to the proposed subdivision and to lots 

within it, and 

 

(e) the convenient further subdividing of the land or adjoining land. 

 

(5) Names of streets in a subdivision are subject to the approval of the Commission. 

 

 

LOTS, BLOCKS AND OTHER PARCELS 

 

5. (1) Every lot, block and other parcel of land in a proposed subdivision shall abut 

 

(a) a street owned by the municipality or the Crown, or 

 

(b) such other access as may be approved by the commission as being 

advisable for the development of land. 

 

(2) Where a proposed subdivision is to be serviced by both a water system for public 

use and a sewer system for public use, every lot or other parcel of land therein 

shall have and contain 

 

(a) a width of at least eighteen metres, 

 

(b) a depth of at least thirty metres; and 

 

(c) an area of a least five hundred and forty square metres. 

 

(3) Where a proposed subdivision is to be serviced by a sewer system for public use 

but not by a water system for public use, every lot or other parcel of land therein 

shall have and contain 

 

(a) a width of at least twenty-three metres, 

 

(b) a depth of a least thirty metres; and 

 

(c) an area of a least six hundred and seventy-five square metres. 

 

(4) Where a proposed subdivision is not to be serviced by sewer system for public 

use, every lot or other parcel of land therein shall have and contain 

 

(a) a with of at least fifty-four metres, 

 

(b) a depth of a least thirty eight metres; and 

 

(c) an area of at least four thousand square metres. 



 

(5) Subject to subsection (6), 

 

(a) a block shall not exceed two hundred and forty metres or be less than one 

hundred and twenty metres in length; and 

 

(b) shall have a depth of at least two lots. 

 

(6) Where a proposed subdivision plan lays out a series of crescents and cul-de-sacs, 

a block may exceed two hundred and forty metres in length if pedestrain 

walkways are provided in the number, location and width considered necessary by 

the planning commission to provide access or circulation to schools, libraries, 

playgrounds or similar facilities. 

 

MUNICIPAL FACILITIES REQUIRED 

 

6. (1) Where a person proposes to subdivide land in such manner that pursuant this by-

law a street and other facilities are required to be provided, the development officer shall not 

approve a subdivision plan unless, in the opinion of the Council, 

 

(a) Council will be able in a foreseeable future to provide the proposed 

subdivision with streets, required by the by-law for that type of 

subdivision, or the person proposing the subdivision has made satisfactory 

arrangements for providing such facilities; and 

 

(b) The person proposing the subdivision has made satisfactory arrangements 

to 

 

(i) enter into an arrangement with the council that is binding on heirs, 

successors and assigns to comply with a provision under section 8 

 

(ii) deposit with the municipality a sum sufficient to cover the  cost 

with respect to facilities that the by-law requires him to pay, or 

 

(iii) deliver to the municipality a performance bond acceptable to the 

council sufficient to cover his cost mentioned in clause (b) 

 

(c) the totality of facilities required have been installed, tested and approved 

under surveillance and according to the plans dressed by the engineer of 

the municipal official designed by the Council. 

 

 

 

 

 



LAND FOR PUBLIC PURPOSE 

 

7. (1) Subject to this section and as a condition of approval of a subdivision plan, land in 

the amount of eight per cent of area of the proposed subdivision exclusive of the land to be 

vested as public streets, at such location as may be approved by the Council is to be set aside as 

land for public purpose and so indicated on the plan. 

 

(2) Subsection (1) does not apply to that part of a subdivision plan 

 

(a) that creates a parcel of land solely for the purposes of being assembled 

with other parcels for later subdivision, or to be added to an adjacent 

parcel to enlarge it or create a lot, and 

 

(b) that creates a lot, which abuts a publicly owned street that on the coming 

into force of this by-law was built to the minimum standards of this by-

law. 

 

(3) Council may require in lieu of land set aside under subsection (1), a sum of 

money be paid to the municipality in the amount of eight per cent of the market 

value of land in the subdivision at the time of submission for approval of the 

subdivision plan, exclusive of the land indicated as streets intended to be publicly-

owned. 

 

(4) Where, as a condition of approval of a subdivision plan, land has been set aside 

under subsection (1) or the provisions of subsection (3) have been satisfied, no 

further setting aside of land for public purposes or payment of additional sums 

shall be required as a condition of approval of any further or other subdividing of 

the land with respect to which the land has been set aside or sum paid. 

 

SUBDIVIDING STANDARDS 

 

8. (1) a person proposing to subdivide land shall provide within the subdivision or 

contribute in totality to the cost of the following facilities: 

 

(a) streets built according to standards mentioned in subsection 8(2) or any 

other standards that the council may adopt at any time and finished with 

crushed material ready for asphalt or chip-seal, 

 

(b) entrance culverts from an existing designated road to a new subdivision 

street, 

 

(c) all driveway culverts to the individual lots with the surface width of each 

driveway of at least 6 metres, and 

 

(d) the electric power distribution network. 

 



(2) These facilities be provided as prescribed in the document prepared by the 

Department of Transportation and entitled “A Guide to the Minimum Standards for the 

Construction of Subdivision Roads & Streets” dated June 1996. 

 

RESPONSIBILTIES OF THE DEVELOPER 

 

9. (1) The developer or the person seeking approval of a subdivision plan is responsible; 

 

(a) if requested by the development officer, for the preparation of a drainage 

plan for every lot in the plan and its interaction with adjacent properties, 

  

(b) for the preparation of the plans and profiles for the construction of streets 

and other facilities that shall be approved by the Council before starting 

construction, 

 

(c) to defray the cost of a municipal inspector to supervise the construction of 

streets and other facilities requested by this by-law, and 

 

(d) to defray the cost of a final inspection including high-pressure cleaning 

(super-sucker) and underground video inspection if requested by the 

Council 

 

(e) for the preparation of as-built plans and profiles when construction is 

completed. 

 

APPROVAL OF A SUBDIVISION PLAN 

 

10. (1) Subject to subsection (2), the development officer may approve a subdivision 

plan. 

 

(2) The development officer shall not approve a subdivision plan if, in his opinion 

and in the opinion of the commission, 

 

(a) the land is not suited to the purpose for which it is intended or may not 

reasonably be expected to be used for that purpose within a reasonable 

time after the subdivision plan is approved, or 

 

(b) the proposed manner of subdividing will prejudice the possibility of 

further subdividing the land or the convenient subdividing of adjourning 

land. 

 

(3) As approval under subsection (1) shall not constitute a warranty or representation 

that the land is suited or can economically be suited to the purpose for which it is 

intended and, without restricting the generality of the forgoing, shall not 

constitute a warranty or representation that the land is suitable or can 

economically be made suitable for any manner of on-site sewage disposal. 



 

FEES 

 

11. (1) No subdivision plan may be approved before the following fees have been paid in 

full to the commission on behalf of the municipality: 

  

(a) Subdivision plan:  $50.00 for the plan plus $10.00 for each lot or parcel 

included in the plan; 

 

(b) Amending subdivision plan for a plan approved and filed:  $10.00 for the 

plan plus $5.00 for each lot or parcel included in the plan. 

 

BY-LAW REPEALED 

 

12. By-law no 16-90 is repealed and the present by-law comes into force when filed in the 

registry office. 

 

 

FIRST READING   ____________________________ 

 

SECOND READING   ____________________________ 

 

THIRD READING    ____________________________ 

 

ADOPTION    ____________________________    

 

 

  

_____________________________    _____________________________ 

Municipal Clerk/Treasurer     Mayor 

 

Filed on the __________day of ___________19_____, under number_______________. 


